https://paxxi.gr/blog/homemeade-bakerolls/
ΥΛΙΚΑ
1 μπαγκέτα ψωμί
ελαιόλαδο για επάλειψη
ανθό αλατιού
ρίγανη
κεφαλοτύρι γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί, ψιλοτριμμένο
ΟΔΗΓΙΕΣ
Βάζω την μπαγκέτα στο ψυγείο για 1 μέρα.
Κόβω την μπαγκέτα σε πολύ λεπτές φέτες και με μια μύτη κορνέ κόβω στη μέση μια τρύπα για να μοιάζουν με τα αυθεντικά bake rolls
3 Απλώνω τις φέτες σε λαδόκολλα στο ταψί και με ένα πινέλο τις ταμπονάρω με λίγο ελαιόλαδο (από τη μια πλευρά μόνο).
Ανάλογα τη γεύση που θέλω να τους δώσω για την κλασική πασπαλίζω από πάνω με ανθό αλατιού, για πιο μεσογειακή γεύση με ρίγανη ενώ για τυρένια γεύση με λίγο τριμμένο τυρί.
Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180*C για 7 λεπτά περίπου μέχρι να φρυγανιστεί το ψωμί (μπορώ να ψήσω ταυτόχρονα πολλά ταψιά).
Βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και είναι έτοιμα!
Συνταγή για μπαγκέτα
330 γρ. νερό, χλιαρό
9 γρ. μαγιά ξηρή
450 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου & το πασπάλισμα
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ
Εκτέλεση μπαγκέτας
1 Βάζουμε σε ένα μπολ τα 50 γρ. χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά στο νερό.
2 Αφήνουμε το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει το μείγμα να δημιουργεί φουσκάλες στην επιφάνειά του.
3 Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, και χτυπάμε με τον γάντζο αρχικά στη χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια στη μεσαία.
4 Ρίχνουμε το αλάτι και τα 280 γρ. νερό σε δόσεις, ενώ ανακατεύουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα ελαφρώς κολλώδες μείγμα.
5 Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ.
6 Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
7 Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας τον οποίο έχουμε αλευρώσει ελαφρώς.
8 Ανοίγουμε το ζυμάρι σε παραλληλόγραμμο 20x30 εκ.
9 Διπλώνουμε προς το κέντρο όλες τις γωνίες του και χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία.
10 Πλάθουμε σε μπαγκέτες μήκους 25 εκ. και φροντίζουμε να κάνουμε λίγο πιο μυτερό το ζυμάρι στις άκρες.
11 Μεταφέρουμε τις μπαγκέτες σε ένα ίσιο ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε για 1 ώρα να διπλασιαστούν σε όγκο, σκεπασμένες με μια πετσέτα.
12Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα.
13 Τοποθετούμε ένα πυρίμαχο μπολ με νερό στον φούρνο ώστε να δημιουργήσουμε υγρασία στο εσωτερικό του φούρνου.
14 Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τις μπαγκέτες και χαράσσουμε την επιφάνειά τους διαγώνια.
15 Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
16 Αφαιρούμε τις μπαγκέτες από τον φούρνο.
17 Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου